Turva-auttaja

Turva-auttajana EMAlla

EMAlla työskentelevä Antero työskenteli tupu-auttajana opiskellessaan hoitotason ensihoitajaksi ammattikorkeakoulussa, sillä hän halusi kerryttää kokemusta hoitotyöstä ja päätöksenteosta. Kysyimme Anterolta muutamia kysymyksiä työhön liittyen.

Millaista turva-auttajan työ on?

“Tupu-auttajana oppii itsenäisestä työskentelystä sekä tärkeiden päätöksen tekemisestä. Pääset arvioimaan parhaan mahdollisen toimintatavan useassa työn osa-alueessa. Näitä ovat muun muassa paikalle löytäminen, ensiavun antaminen, tilan arvioiminen sekä toimenpiteet, kuten kaatuneen ylös nostaminen. Työ kehittää omaa arviointikykyä, sillä on osattava arvioida milloin omat toimet riittävät asiakkaalle ja milloin sen sijaan tarvitaan ensihoitoa tai kuljetusta sairaalaan”

Millaisia haasteita työ sisältää?

“Työssä kohtaa paljon erilaisia ihmisiä ja heidän auttamisensa yksin voi olla haastavaa etenkin, jos kyseessä on huonosti liikkuva ihminen. Henkilön ylös nostaminen vaatii usein hyvän fyysisen kunnon lisäksi myös ergonomian huomioimista sekä nokkeluutta. Yhtenä haasteena on myös asiakkailta tulleet vahinkosoitot, jotka ovat tavattoman yleisiä. Asiakkaan turhaan herättäminen paikalle tulolla voi olla vaikeaa, joten omia roolisanoja kannattaa näitä tilanteita varten jo miettiä valmiiksi.”

Onko työ pelkkää kaatuneiden nostelemista?

“Työ ei suinkaan rajoitu siihen, vaikka onkin tärkeä osa sitä. Vastassa voi olla lähes mitä vaan, kuten elottomia, tajuttomia, sydän- tai aivoinfarkteja, palovammoja tai haavoja. Erilaiset tilanteet todella haastavat kokeneempaakin hoitajaa. Yksin tilanteen maaliin hoitaminen on haastavaa, mutta sitäkin palkitsevampaa.”

Mitkä ovat muita työn positiivisia puolia?

“Ei tarvitse olla jatkuvan kiireen keskellä. Tupu-auttajana olen syönyt syntymäpäiväkakkua, perannut mansikoita 98-vuotiaan rouvan kanssa, vienyt roskia ja luonut lumia. Olen kuunnellut, koskettanut ja auttanut. Moni suomalainen on yksinäinen ja saatatkin olla ainoa kontakti viikkoihin, jopa kuukausiin. Istu siis alas ja kysy, onko kaikki hyvin. Nämä tehtävät eivät ole minuuteista kiinni. Kaiken kaikkiaan työ on haastavaa, opettavaa ja palkitsevaa. Ja oli muuten todella hyvää kakkua!”


Kiinnostaako työ EMAlla?
Katso täältä kaikki avoimet työpaikkamme tai jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.